U okviru programa - Novi Sad Evropska prestonica kulture 2022 -, "Šmiranti" uveliko rade na projektu pod nazivom "Svi smo mi odnekud došli, a neko i malo ranije". Više od pola godine traju pripreme, istraživanja, rasprave na temu migracija. Sve te seobe ljudi, ali i čitavih naroda kroz čitavu istoriju menjale su svet. Mi se bavimo razlozima i sudbinama, a pre svega pokušavamo da razumemo čoveka koji se neprekidno kreće.

Važnu ulogu u istraživanju imaju mediji, odnosno medijski naslovi, tektstovi, prilozi koji na poseban način prikazuju migracije. Da li su informacije koje plasiraju proverene i pouzdane, da li su probrane po relevantnosti ili senzacionalizmu koji mami "čitaoca"... Koliko oni utiču na javnost, svesno ili nesvesno...

Dr Aleksej Kišjuhas napisao je veoma zanimljivu sociološku studiju na temu migracija, koja (nam) je od velike koristi za razumevanje negativnih, a pre svega pozitivnih promena u društvu koje nastaju mešanjem ljudi i kultura.

Pitali smo i građane Srbije šta misle o ovoj temi, što nam je bilo izuzetno važno kao pokazatelj i kao gradivno tkivo dramskog teksta koji je na pisanje poveren Aleksandri Mrđen.

Sada je vreme da ceo istraživački rad pretočimo u stvaralački proces na sceni i rezultiramo predstavom.

Naš partner na projektu je Policardia teatro iz Italije(Viareggio), koji vodi dramski pedagog i reditelj Andrea Elodie Moretti. Čovek koji je migraciju osetio na svojoj koži, čovek koji je radio sa migrantima.

Kroz edukativne glumačke radionice proći će profesionalni glumci i građani koji su izrazili želju da učestvuju u ovom iskustvu. Proces radionica kreće početkom januara i predstavlja nadogradnju dramskog teksta iz kojeg će reditelj uobličiti predstavu čija je premijera zakazana za 07.03.2022. na Novosadskom sajmu, u okviru programskog luka "SEOBE".