Projekat "Džuboks poezija na kilo" realizovan u okviru manifestacije Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022, obišao je sve pijace u Gradu. Iznenađeni posetioci pijaca imali su priliku da čuju najrazličitiju poeziju, ali svaku pesmu sa porukom i emocijom, što je bilo dovoljno da i sama publika napiše svoj komentar, stih, misao, osećanje. Upravo od tih reči napravljena je izložba na fasadi zgrade Radničkog doma "Svetozar Marković" za vikend, 21.-23.10.2022.godine, kako bi nekadašnji "Korzo" ponovo zaustavio prolaznike, da vide šta se to dešava i pročitaju reči njihovih sugrađana.

Ovo nezaboravno iskustvo uticaće na naš dalji rad, terajući nas da publiku tražimo na neočekivanim mestima, pružajući umetnost svima koji žele da je konzumiraju ili makar probaju, ali i da se u umetnosti i sami isprobaju, jer, kultura je uvek u modi.

 

Performans stiha, prodaja poezije na pijacama je spremna!

Uz veliku pomoć građana pesnika koji su nam nesebično slali predloge pesama, napravili smo odabir više od 20 pesama koje ćemo govoriti za zainteresovane posetioce naše "tezge".

Poezija je besplatna, ali ne baš sasvim... dođite i vidite, odaberite, slušajte najrazličitije pesme. U džuboks ponudi ima za svakoga po nešto, od nežnih poetskih, preko filozofskih, emotivnih do buntovnih pesama. Od perioda antičke Grčke do dana današnjeg, rimovane ili u slobodnoj formi, poezija upakovana sa zvukom gitare... Dobrodošli!

Performans se izvodi pod okriljem krovnog projekta Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022, pod programskim lukom "Kaleidoskop kulture" u partnerstvu sa JKP "Tržnica" i uz podršku Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština.

 

 

 
Ako imaš omiljenog pesnika ili omiljenu pesmu, ako i sam/a pišeš pesme, pozivamo te da nam pošalješ svoj predlog pesme za učešće u jedinstvenom performansu „Džuboks poezija na kilo“, koji realizujemo na novosadskim pijacama u septembru mesecu u okviru manifestacije Novi Sad - Evropska prestonice kulture 2022.
 
Uz naš izbor iz klasične evropske poezije, odabraćemo još deset najzanimljivijih, najaktuelnijih, savremenih ili svevremenih pesama vaših omiljenih pesnika i još deset vaših autorskih pesama koje će glumci govoriti pred publikom na pijacama!
 
Ko može poslati predlog pesme?
Svi! Od renomiranih pesnika do pesnika početnika, jer želimo svima da pružimo šansu i odaberemo najbolje.
 
Vaše predloge možete slati u inbox FACEBOOK-a ili na mejl: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. do 01.09.2022. godine.
 
Neka se vaš predlog nađe rame uz rame sa pesmama Brehta, Laze Kostića, Remboa, Jejtsa, Šekspira, Disa, Pol Valerija...
 

 

Komedija "Lutka", svetski poznatog autora Mira Gavrana započela je svoj život u četvrtak, 18.05.2022.godine u Novom Sadu, na Sceni "Radnički dom", pod rediteljskim zamislima Petra Jovanovića.

Ovaj komad na otvoren način analizira odnos između muškaraca i žena i kroz komične situacije šalje jasne poruke ko je kad u pravu. Scene koje smenjuju svakodnevna dešavanja u životu dvoje ljudi, do bitnih životnih pitanja, nasmejaće vas i zamisliti, jer ih svi doživljavamo u svojim životima. 

Ono što je specifično, jeste to što je žena u stvari najsavremenija android lutka, koja je stvorena da muškarce čini srećnim, i to po njihovim standardima. A da li se to baš i dešava u praksi...

Glavne uloge: Sanja Petrov i Boško Petrov

Predstavu su podržali Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada i Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada.