Predstava "Cica mace" nastala je u našem omladinskom dramskom studiju, kao rezultat razgovora, istraživanja i improvizacija na temu nedovoljno ozbiljno prihvaćenih problema mladih. Iako deluje kao opšte mesto, prilikom procesa shvatili smo da ispod ovog radnog naslova, postoje desetine, pa možda i stotiine podnaslova o kojima se ne priča, a koji su okosnica zdravog društva i sistema vrednosti. Vrlo često deca, odnosno mladi, bivaju površno shvaćeni kada pričaju o onome što ih muči, a posledica toga jeste da o tome prestanu pričati ili da prihvataju uzorke ponašanja u društvu koji ne samo da nisu moralni već su često i zakonom zabranjeni.

Predstava se bavi specifičnim, alarmantnim problemima poput ljudskih sloboda, ravnopravnosti polova, nasiljem u tinejdžerskim vezama, abortusom, predrasudama, rasizmom... O ovim temama, svakodnevnim jezikom tinejdžera, diskutuju glavne junakinje, članice fudbalskog tima, u toku zagrevanja pred utakmice.

Ko god očekuje da će gledati fino ispričanu sladunjavu tinejdžersku bajku sa poukom o tome šta nije lepo raditi, taj ovu predstavu ne treba da gleda. Protagonisti nisu klasični heroji i antiheroji, već su mladi koji se ponašaju onako kako se ne ponašaju kod kuće ili u školi. Ogoljena realnost koju predstavljaju ima za cilj da otvori oči ne samo njihovim vršnjacima za koje je predstava pre svega napravljena, već i profesorima, roditeljima i društvu uopšte. Da, mladi psuju, piju, drogiraju se, imaju seksualna iskustva, abortiraju u tajnosti i pod pritiscima, dobiju "po koji šamar iz ljubavi"... Predstava dakle, ne daje odgovore, već postavlja pitanja o kojima razgovaramo sa publikom nakon izvođenja i o kojima bi trebalo da se razgovara na časovima, na roditeljskim sastancima i u kući.


Predstava je premijerno izvedena 28. novembra 2018. godine, a kao i do sada, mladi "Šmiranti" aktivno je izvode za svoje vršnjake po srednjim školama u Novom Sadu i okolini.

Ovaj projekat podržala je Gradska uprava za sport i omladinu Novog Sada, odnosno Kancelarija za mlade Grada.

Fotografije