Povodom obeležavanja 20 godina od smrti velikog američkog književnika Čarlsa Bukovskog, udruženje "Šmiranti", 9. Marta 2014. Godine, organizovalo je veče posvećeno njegovom radu i životu u Omladinskom Centru CK13, Novi Sad.

Projekat je podržala ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Program večeri pod nazivom "Veče Čarlsa Bukovskog" je zamišljen kao kolaž njegovog stvaralaštva, i to kroz stručan osvrt na njegov rad i život od strane univerzitetskog profesora Vladimira Gvozdena, čitanje njegove poezije povereno je glumcu sa višegodišnjem iskustvom u toj oblasti Bošku Petrovu i prikazivanje dokumentarnog filma o Bukovskom i igranog filma čiji je scenario on napisao.

Te večeri je bila odžana projekcija dokumentarnog filma "Bukovski" (1973) Tejlora Hakforda, Oskarom nagrađenog američkog reditelja i producenta koji je ovim filmom započeo svoju uspešnu karijeru i prikazan je igrani filma "Barska mušica" (1987) za koji je scenario napisao sam književnik.

Ovaj film predstavlja svojevrsnu autobiografiju samog pisca, čije je težište priče prikazivanje Čarlsovog života u Los Anđelesu u vreme njegove zavisnosti od alkohola. Glavne uloge su poverene Mikiju Rurku i Fej Danavej, režiju potpisuje Barbet Šreder, a producent filma je Frencis Ford Kopola.

Foto galerija